Microscopul făcut din Lego: cum a fost posibil un astfel de gadget

de: Cojocaru Cristian
05 07. 2021

Un profesor al Universității din Göttingen din Germania a reușit să inventeze microscopul făcut din piese Lego. Acesta a spus că oricine poate construi un astfel de dispozitiv științific.

Profesorul Timo Betz este biofizician la Universitatea din Göttingen din Germania, iar numele său se găsește în lucrări de cercetare citate pe scară largă, cu titluri serioase, cum ar fi retracția ramurii neuritei este cauzată de un impact mecanic dependent de prag și de forțele externe care controlează poziționarea fusului mitotic. Profesorul a explicat de ce a hotârât construirea unui microscop din piese Lego și că oricine poate face acest lucru.

„Dacă aveți piesele și dacă sunteți bun la construirea Lego, se poate face în 30 de minute. Dacă ești începător, cred că o oră este rezonabilă. Există câteva părți dificile, când vine vorba de partea în care trebuie să ajustăm focalizarea. În acest regim de calitate, trebuie să mutăm obiectivul pe o fracțiune din diametrul unui păr. Acest lucru este greu de realizat cu Lego. Cu toate acestea, este nevoie de o oarecare răbdare pentru a construi. Totuși, am sentimentul că unii copii ar putea să o facă mai bine decât adulții”, a spus Betz pentru Digital Trends.

Profesorul impreuna cu fiul sau au construi un microscop din piese Lego

Microscopia este crucială pentru multe discipline din știință și medicină. Totuși, nu toată lumea are acces la această tehnologie. Scopul proiectului Betz, realizat de cercetători atât de la Universitățile din Göttingen, cât și de la Münster, a fost de a construi un microscop de înaltă rezoluție din nimic.

Microscopul din Lego nu este construit în totalitate din vestitele piese

Construind acest lucru, copiii dar și adulții, își pot îmbunătăți înțelegerea modului în care funcționează un microscop.

„Fiul meu, Emil și cu mine stăteam împreună jucând Lego în weekend. Am fost de acord să pregătesc o prelegere pentru copiii de la școală, cu scopul de a-i introduce în munca mea de laborator – biofizică, cu accent pe mecanica celulară, așa că îl întrebam ce crede el că este interesant pentru copiii de vârsta lui.

Mi-a spus că îi plac mult microscopurile pe care le avem în laborator și dintr-o dată a apărut ideea de a avea un microscop construit din Lego. Prima mea reacție a fost că acest lucru este prea greu, din cauza mișcărilor precise și a tuturor părților care nu sunt Lego. Ulterior a venit cu o serie de idei grozave despre cum să depășească dificultățile pe care i le-am explicat”, a continuat Betz.

Singurele părți ale microscopului care nu sunt realizate din Lego sunt cele care țin de optică. Acestea provin de la obiectele utilizate în camerele moderne pentru smartphone-uri, prețul lor fiind de doar câțiva dolari fiecare. Profesorul a explicat cum a reușit să vadă detalii despre celulele fixe cu care era obișnuit să le vadă doar în laborator.